Son Dakika
Son zamanlarda dikkatinizi çekti mi? Vatandaşlardan yetkili ve siyasilere; “Bize vaat vermeyin, fabrika, kurum iş istihdamı oluşturun, geçlerimiz işsiz” gibi cümleleri pek duymaz olduk. Bunun yanı sıra siyasilerinde; “İşsizlik ile ilgili çözüm bulacağız” gibi söylemlerini de duymuyoruz. İşsizlik sorunu çözüldü mü? İşsizliği kaybettik mi? Acaba gerçekten üretim yapıyor muyuz? Biri bunun cevabını verirse seviniriz.
Bu zamanlarda çevremizde işsizlik konusundan hiç bahsedilmiyor. Eleman arayan işletmeler ile işsizlik sohbetinde esnaflar; “Kimse çalışmıyor, çalışmakta istemiyor, çalışmamak için şartları zorluyorlar. Hazır ebeveyn parası yiyorlar” diye yakınıyor.
Yeteneğine göre seç beğen iş imkânı isteyenlere bu kapı aralandı. Sanırım arz ve talep karşılanıyor ki üretimde de bayağı yol aldık. Hatta seri üretim var ki bütün işletme ve fabrikalar iş ve işçi alıyor. Eleştirenlere şöyle diyelim şuan ne iş yapmak istersen -tabi işini düzgün ve takip ederek yaparsan- mutlaka para kazanırsın. Bir kişi para kazanamıyorsa bu kişinin yeteneksiz ve başarısız olmasından kaynaklıdır, diye düşünüyoruz. Bakış açınızı değiştirin bu konuda birçok uzman fikir veriyor. Araştırıp doğru kaynağa ulaşmakta fayda var.
EYT’den emekli bir kişiye sordum “Abi fabrikalarda çok iş var” şöyle cevap verdi: “ben kafama uygun, keyfe keder iş arıyorum” dedi.
Yine kuryecilik yapan bir kişiye sordum? İşi bırakmak zorunda kalmış. “Fabrikalara gittim, asgari ücretten fazla ücret veriyorlar. Lakin iş ortamını beğenmedim. Sosyal hakları fazla olan bir işe bakmaya başladım. Cumartesi ve Pazar tatil olan bir iş buldum. İşe Pazartesi günü başlayacağım inşallah” diye söyledi.
Araştırmalara göre her iki çalışandan biri iş değiştirmek istiyormuş. Eskiden böyle bir lüks yoktu, çünkü iş sorunu vardı. Böyle bir fikir kimsenin aklına gelmiyordu bile. Elinizdeki işe sahip çıkın, bu işten çıkarsan kolay iş bulamazsın diye söylenirdi. Asgari ücret alan adam maaşı beğenmiyorsa, daha fazla maaş ve sosyal imkan veren işletmelere başvuru yapıyor. Çünkü oda var. Mesleğine, yeteneğine ve kalitene göre işler mevcut. Ülkemize Suriyeli, Afganlı, Iraklı ve diğer ülkelerden gelen birçok kişiler de bizim belki de hiç elimizi değmeyeceğimiz işleri yapıyorlar. Çalışan herkese iş var anlaşılan.
Yine çevremizdeki kişiler; “Etrafta birçok iş var ancak kimse iş beğenmiyor. Bunun gibi birçok örnek var. Bize inanmıyorsanız etrafınıza bakın, sorun ve soruşturun. Böyle bir şey yok ise bizi kandırmış olabilirler. Televizyonlarda da sürekli işsizliğin düştüğü ile ilgili haberler duymaktayız. Bu işte bir oyun mu var? Yoksa bizi mi kandırıyorlar? Diye düşünsek sanki “Görünen köy kılavuz istemez” misali her şey ortada. Müslümanın gücü yettiğince son anına kadar çalışması gerektiğini düşünüyoruz. Gençlerin çok enerjisi var. Bunu yanı sıra akıllıca çalışmaları onlara ilerde büyük fayda sağlayacaktır. Bundan sonra ve her zaman yaşını başını almış yetenekli olanlar arkasındaki gençlere ne bırakabilirim? diye çalışmalı. Unutmayalım, karpuz bile giderken çekirdeğini bırakıyor.
Güncel verilere göre; 10 Ocak 2024 tarihinde açıklanan iş gücü istatistiklerine göre işsizlik oranı 2023 yılı Kasım ayında yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 961 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,7 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış veriler dikkate alındığında; İstihdam edilenlerin sayısı 31 milyon 611 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 48,2 olarak gerçekleşti. İş gücü 34 milyon 726 bin kişi, iş gücüne katılım oranı ise yüzde 52,9 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler neticesinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,0 oldu.
İşini bulan genç, sıradaki işi olan eşini bulmaya karar vermekte zorlanıyor. Bu konuda da endişe ve korkusu evlenmesine sanırım izin vermiyor. Son olarak gençler, siz her şeyin en iyisine layıksınız, umarız her şey gönlünüzce ve istediğiniz gibi olur. Seviliyorsunuz, umudumuzsunuz. Amacımız kimseyi üzmek, adres vermek ve siyaset yapmak değil, gözle görülebilen gerçekleri anlatmaktı, biliniz istedim. Eksikliklerimizi hep birlikte düzeltmek istiyoruz. Hayırlı güzel sağlıklı günler dileriz.
Etiketler: fabrika iş » İşsizlik“İşsizliği kaybettik mi?” için 1 yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÖŞE YAZILARI
04 Mart 2024 GENEL, Tüm Yazarlar, YAŞAM
07 Ekim 2023 GENEL, TEKNOLOJİ, Tüm Yazarlar
01 Mart 2023 GENEL, Tüm Yazarlar, YAŞAM
04 Haziran 2022 GENEL, Tüm Yazarlar, YAŞAM
Gençler iş beğenmiyor ön yargısına katılmıyorum. Ülkede yoksulluk sınırın 51000 TL diye açıklanıyorsa. Gençlerin değil, mevcut çalışanların da çok büyük bir kısmının iş beğenmemesi normal değil mi?