Son Dakika
Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Japonya’da meydana gelen depremin, Türkiye’deki fay hatlarını tetiklemeyeceğini belirterek, “Marmara’da tsunami de olmaz.
Marmara’da olacak tsunami İstanbul’a 12 kilometre mesafede olur ve 2,5 metre yüksekliğinde ancak olur. Zaten bu şiddetli lodoslarda da oluyor” dedi.
Prof. Dr. Işıkara, Kızılay Çubuk Şubesi tarafından Yıldırım Beyazıt İlköğretim Okulu’nda düzenlenen konferansta, öğrencilere depremle ilgili çeşitli bilgiler verdi.
Türkiye’nin Japonya gibi bir deprem ülkesi olduğunu belirterek, “Depremden kaçış yok. Japonların yaptığı gibi biz de depremle yaşamasını öğrenmeliyiz. Bakınız Japonya’da 9 büyüklüğündeki depremden sonra herhangi bir hasar ve can kaybı yaşanmadı. İnsanlar çok fazla panik yaşamadılar. Ancak depremden sonra meydana gelen tsunami Japonya’yı vurdu” diye konuştu.
Japonya’da yaşanan depremin Türkiye ile hiçbir ilgisi bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Işıkara, şöyle konuştu:
“Japonya’da yaşanan depremin bizimle hiçbir ilgisi yoktur. Ancak orada olan depremin bize çok büyük öğretileri var. Japonya’da tsunami inanılmaz büyük hasarlar meydana getirdi. Japonlar benim gördüğüme göre bu kadar büyük bir tsunami beklemiyorlardı. Ama, ona rağmen ülke geneline baktığımız zaman çok büyük bir kaos olmadı. Belli bir düzen içerisinde o afetin üstesinden gelmeye çalışıyorlar. Bizim için öğretiye baktığımız zaman, bakınız yüksek katlı binalar ve gökdelenler var. Ama hiç birinde hasar meydana gelmedi. Vatandaşların sorumlulukları anlamında örneğin, devlet ‘cep telefonlarını ve telefonları kullanmayın’ dedi. Vatandaşlar da telefonları kullanmadı. Neden, o an senin benim kullandığımız telefonlara devletin ihtiyacı var. İletişimin devam etmesi gerekmektedir. 17 Ağustos depreminde dönemin Cumhurbaşkanı bana ‘Hocam ülkemde deprem oldu, gecenin 3’ünden sabah 8’e kadar nerede oldu, nasıl oldu öğrenemedim’ dedi. Dolayısıyla telefon kullanma bilinci bu açıdan çok çok önemli. Bir de deprem sırasında doğru davranış alışkanlığı çok önemlidir. Onun da örneklerini yaşadık.”
Japonya’da çok sayıda artçı sarsıntıların olacağını vurgulayan Prof. Dr. Işıkara, ” Artçı sarsıntılar 9 şiddetinden daha büyük olmaz. Ancak, çok sayıda artçı sarsıntılar olacaktır. Japonya’da meydana gelen deprem, Türkiye’deki fay hatlarını da tetiklemez. Herhangi bir etkisi de olmaz. Marmara’da tsunami de olmaz. Tsunami olması için açık denizlere ihtiyaç vardır. Marmara’da olacak tsunami İstanbul’a 12 kilometre mesafede olur ve 2,5 metre yüksekliğinde ancak olur. Zaten bu şiddetli lodoslarda da oluyor” dedi.
Prof. Dr. Işıkara, daha sonra öğrencilere uygulamalı olarak olası bir depremde nasıl hareket edilmesi gerektiğini göstererek, hareketlerin unutulmaması için zaman zaman tekrarlanmasını istedi.
Prof. Dr. Işıkara, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.
Etiketler: Çubuk deprem » Kızılay Çubuk Şubesi » Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara » tusunami“Deprem Dede Işıkara Çubuk’ta” için 1 yorum
bn de orada idim sorular sorduk foto çekindik valla hangi kameraya bakacağıma şaşırdım