Son Dakika
Çubuk ilçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, besicileri, AB uyum yasaları çerçevesinde yürürlüğe giren 5996 sayılı Yasa’ya uymaları konusunda uyardı.
AB uyum yasaları çerçevesinde 11.06.2010 tarihinde yayınlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun, 13.12.2010 tarihinde yürürlüğe girdiğini vurgulayan Çubuk İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak, söz konusu yasada, işletme sahipleri, bakıcılar ve hayvan sevkıyatı yapanların uyması gereken kurallar olduğunu söyledi. Kurallara uymayanlara uygulanacak idari para cezaların olduğunu hatırlatan Akbayrak, vatandaşların para cezalarına maruz kalmadan yasada belirtilen hususlara uymalarını istedi.
Bugüne kadar büyükbaş hayvanlarını küpeletmeyen ve kayıt altına aldırmayan yetiştiricilerin mağdur olmaması için 26.11.2010 tarihli makam oluruna istinaden her yaşta ve cinsteki büyükbaş hayvanların küpelenmesi ve Türkvet Kayıt Sistemine kaydedilmesinin sağlandığını kaydeden Akbayrak, şunları söyledi:
‘Hayvan sahibi, sahibi adına bakıcısı, Bakanlık tarafından tanıtılması istenen hayvanları tanımlatmak, bu hayvanların ve işletmelerinin kayıtlarını yaptırmak, işletmelerine giren ve işletmelerinde çıkan, yeni doğan veya kesilen hayvanları ilçe tarım müdürlüğüne istenen sürelerde bildirmekle yükümlüdür. Küpelerin düştüğünü 28 gün içerisinde, işletmeden çıkan ve işletmeye giren büyük ve küçükbaş hayvanları bir hafta içerisinde, yeni doğan sırları 20 gün içerisinde, işletmede ölen veya kesilen hayvanları 30 gün içerisinde bildirmek zorundadır. Hayvanlarını kayıt altına aldırmayan işletmelere 500 TL, kayıtlarda tahribat yapanlara da 5000 TL para cezası uygulanacaktır’
Canlı hayvan ve hayvansal ürün naklinde belgelerin alınmasının zorunlu olduğunu da hatırlatan Akbayrak, alınmaması durumunda hem hayvan sahiplerine hem de vasıta sahiplerine ayrı ayrı cezai işlem uygulandığını belirterek, ‘Hayvan naklinden köy muhtarlıklarından, mahallelerde ise bağlı bulundukları belediye başkanlığından Menşe Şahadetnamesi alınmak zorunludur. Büyükbaş hayvanlar için pasaport küçükbaş hayvanlar için ise nakil belgesi alınması şarttır. Bu belgeler İl veya ilçe dışına çıkışlarda Veteriner Sağlık raporuna çevrilmesi zorunludur. Nakillerde bu belgeleri bulundurmayan sığır cinsi hayvanlar için 300 TL koyun – keçi için 50 TL, hayvansal ürünler için araç başına 1000 TL para cezası uygulanacaktır. Ayrıca nakil vasıtası sahiplerine de 1000 TL para cezası uygulanacaktır’ diye konuştu.
Kanunun hastalıkların yayılmasına karşıda gerekli tedbirleri aldığını kaydeden Akbayrak, bulaşıcı hayvan hastalığına ve sebebi belli olmayan ölümleri ilçe müdürlüğüne bildirmeyen hayvan sahiplerine 500 TL, hastalıkların önlenmesi anacı ile Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara da 5000 TL para cezası uygulanacağını sözlerine ekledi.
Etiketler: AB uyum yasaları » anadolu güncel » Anadolu gundem » anadolu gündemi » ANKARA AKSİYON » Bitki Sağlığı » Çubuk İlçe Tarım Müdürü Cengiz Akbayrak » Gıda ve Yem Kanunu » güncel anadolu » gündem haber » Hayvan sahibi » sahibi adına bakıcısı » Veteriner HizmetleriBENZER HABERLER