logo

Çubuk’ta Buğday ve Salatalık Hasadı Başladı

Çubuk’ta Buğday ve Salatalık Hasadı Başladı

Çubuk’un tarım bölgesi olması, havaların ısınması ve hasat vaktinin gelmesiyle birlikte buğday, sebze, meyve ve ilçeyle özdeşleşen turşu hasat dönemi başladı.

Özellikle Çubuk’la ünlenen turşusunun salatalık toplama temposu için, sabahın erken saatlerinde başlayan ve akşama kadar devam eden hasat için birçok ilden mevsimlik işçiler Çubuk’a gelerek, iki ay boyunca konaklayacakları çadırlarına yerleşti.

Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkanı Hasan Hüseyin Benli, ilçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan turşu sektöründe kullanılmak üzere ekimi yapılan salatalıkların hasadına başlandığını söyledi.

Bu yıl 3 bin 500 dönümde salatalık ekimi yapıldığını ifade eden Benli, mahsulün bu yıl çok iyi olduğunu bildirdi.

Benli, şöyle konuştu:

“Bu yıl 3500 dönüm civarında salatalık ekimi var. Hava şartları da çok güzel gidiyor. Dün itibarıyla mevsimlik işçilerimiz de geldiler. Bu yıl 3 bin 500’e yakın mevsimlik işçinin ilçeye geldiğini tahmin ediyoruz. Bu sene işçi fiyatları biraz yüksek, salatalık fiyatları biraz düşük gidiyor. Hasadın bol olmasından dolayı fiyatları biraz düşük tuttuk. Şuanda 0 ve 1 numara salatalık 1,30 TL, 2 numara salatalık 0,70 TL, 3 numara 0,40 TL den alıcı buluyor. Bir dönüm ekili alandan yaklaşık 1,5 ila 2 ton civarında salatalık bekliyoruz. Tabi bu hava şartlarının iyi olduğu zaman, normalde geçen sene dönümden 500 kilogram salatalık alamadık. Ama bu sene inşallah çok iyi verim bekliyoruz”dedi.

Salatalık hasadına yeni başlandığından turşu fiyatlarının henüz belirlenmediğini vurgulayan Benli, “Salatalık üreticimiz fiyatları az buluyor. Artık önümüzdeki günlerde üreticilerle tekrar biraraya gelerek, gerekiyorsa fiyatlar konusunda yeniden karar alacağız” diye konuştu.

Dede mesleği olan turşu işiyle yaklaşık 8 senedir uğraştığını anlatan üretici Ahmet Taşkesti, bu yıl yaklaşık 120 dönümlük bir alanda salatalık yetiştirdiğini ve tarlada çalışmak üzere kendisine 90 işçinin geldiğini söyledi.

Üretimlerini tamamen doğal ortamda hayvan gübresi ile gerçekleştirdiklerini ifade eden Taşkesti, şöyle konuştu:

“Bu meslek bize dededen kaldı. Dededen toruna torundan da değerli müşterilerimize sunulan bir damak tadı. 8 yıldan bu yana babamdan devraldığım bu işte yetiştiriciliği de üreticiliği de kendim yapıyorum. Bu sene hasat yeni başladı. Hava şartları bu şekilde giderse gayet güzel mahsul alacağız. Bu yıl yaklaşık 300-350 ton civarında yaş mal hasadı bekliyorum. Bu mahsulün de yaklaşık 200 ila 250 tonunu salatalık turşusuna çevirmeyi hedefliyorum. Geçen seneki salatalık fiyatlarına göre bu yıl salatalık fiyatları biraz düşük gidiyor. Bu sene işçi fiyatları günlük kişi başı 27 TL’den başladı” dedi.

Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

7+6 = ?