logo

Acehan yaptıklarını ve yapacaklarını açıkladı

Acehan yaptıklarını ve yapacaklarını açıkladı

Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan yerel mensupları ile yaptığı basın toplantısında 4 yılda yaptıklarını açıkladı.

Toplantıya, Başkan Tuncay Acehan, Başkan Yardımcıları Zeki Metin ve Hasan Hüseyin Karakuş ile Belediye Meclis Üyesi Ahmet Keser Gazeteci Şuayip Yaman, Elif Gazetesi Ahmet Yalçın, Çubuk Sesi Haber Selahattin Keser, Haber Çubuk Gazetesi Refik Bayram, AA Çubuk Muhabiri Hüseyin Yiğiner ile DHA Çubuk Muhabiri Çubuk Aksiyon Haber Müfit Onbaşı katıldı.

Basın toplantısında ulaşımdan tutun da köylerden durdurulamayan (köyden merkeze) göçe kadar tüm sorunlar masaya yatırıldı. Sorulu cevaplı olarak geçen basın toplantısında Başkan Dr. Acehan kendisine tevdi edilen sorulara konu başlıkları ile şu cevapları verdi;

“KÖYDEN KENTE GÖÇ VAR”

Köylerden göç olduğu için dinamik güç köylerde kalmıyor. Tarımsal güç köylerde kalmıyor. Sadece Akkuzulu, Kuruçay, Kışlacık ve Yıldırım Elören’de bu güç mevcut. Diğer köylerde (yaklaşık 40 köy)  ihtiyar nüfus da Allah geçinden versin ölünce köylerde nüfus kalmayacak.

İlçede 20 yıldır meyve fabrikası var. Köylerden ¼ ürün alamıyoruz. Köy üretimi 4 kat azalmış durumda. Köylerde meyveler toplanmıyor. Kış ortalarında bile ağaçlarda toplanmamış meyveler görmek mümkün. Onlarda donmuş durumda.

AÇIK VE KAPALI YÜZME HAVUZU YAPILACAK

Acehan, Gökçedere Mahallesi’ndeki 19 dönümlük alana açık ve kapalı yüzme havuzu yapacaklarını da kaydetti.

Çubukabad Parkı’nı ilçeye kazandırdıklarını anlatan Acehan, “Benim en çok üzerine durduğum ve yüzyıllarca unutulmayacak hizmetimiz Çubukabad Parkıdır. Biz festival alanıyla birlikte 55 bin metrekarelik alan yaptık. Burada spor alanlarını da hizmete soktuk. İlçemize ilk defa tenis kortunu yaptık. 20 dönümlük alanı bu parka ilave ediyoruz.” diye konuştu.

“OVADA ÜRETİM YAPILMIYOR”

Oysa Kurt Üzümü (Goji berry) ve Capari gibi alternatif ürünler var. Gençlerimizin gözü toprakta ve tarımda değil.

“İmar Çalışmaları Yavaş İlerliyor”

Köyden mahalle olan 77 köyden 73’ünde imarla ilgili çalışmalar yavaş ilerliyor.

Kuruçay ve Karadana köylülerine imar yok, bahçelere ve tarlalara kulübe yapamazsınız diyemeyiz.

Daha önceleri (Metropol öncesini kastediyor) köy defterine işlemek kaydıyla köylü evini, ahırını, kümesini, mantar çiftliğini kurabiliyordu.

Şimdilerde ise herhangi bir ihbarda (3194 ve 6360 ) kanununa göre ceza veriliyor. Savcılık tahkikat açabiliyor.

Bu konuda Çankaya2nın bir sokağı ile Avcıova ve Uluağaç mahallesi aynı statüde…

ÇUBUK’TA KÜÇÜLMEYEN KÖY YOK

Son nüfus dağılımına göre sadece Akkuzulu’da nüfus 27 artmış. Esenboğa ve civarında muazzam bir göç var. Üniversite’den dolayı.

Bu arada Büyükşehir olma avantajını da kullandık. Örneğin; karagöl yolu, Ağılcık, Gökçedere ve kazan Grup Yolu.

KAZAN GRUP YOLU BİR AVANTAJ

3194  İmar Kanunu  ile 6360 sayılı Büyükşehir kanunlarında düzeltmeler yapılması gerekiyor.

Köylerimizde Muhtar ve Kaymakam  imzası ile vatandaşlar 100 m2. ev, 500 m2. bir ahır yapabilmeli.

Bu konuda;6360 sayılı kanuna şöyle bir madde eklenerek; Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyesi tarafından imara kavuşturulamamış köyden mahalle olan yerlere avantaj sağlayan (eski Özel İdare hükümlerinin uygulanması kapsamında)  bir ayrıcalık sağlanabilir.

“ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI”

“Arazi Toplulaştırması” yani “Büyük Ova” projesi önümüzdeki günlerde yapılacak.

Ülkemizde 144 büyük arazi “Büyük Ova Bölgesi“ ilan edildi.

Tarımsal Sit Alanı (Büyük Ova Projesi) alanı daha da genişletilecek. Yazır’dan, Ağılcık’tan toplayıp Otonomi’ye kadar uzanan 2. Bölge de “Büyük Ova” projesi kapsamında…

Arazi Toplulaştırması 2005 yılında çıktı. Toprağın hisse ve miras yoluyla dağıtılmaması anlamına geliyor.

Türkiye’de ekilebilir arazi en son 7,5 milyon m2. ye düştü. Bu son derece önemli bir konu. Bu kanun ülkenin tümünde uygulanacak.

Toplulaştırmada en küçük alan 5 dönümle sınırlandırılacak. Örneğin hissenize düşen 3 veya 4 dönüm araziniz varsa, buna 3 veya 2 dönüm arazi satın alarak 5 dönüme tamamlayıp istediğiniz gibi tarım yapabileceksiniz. Bu arazilerin arasında yollar da yapılacak.

Toplulaştırma için Doğukan Firması ile 12 mahallenin ihalesi yapıldı.

“İMARA YENİ YERLER AÇILMAYACAK”

Yeni imar açmayacağız. Revizyon yapıyoruz. Şu anda 550 bin kişiyi barındıracak imarımız var.

Daha önce Yıldırım Beyazıt mahallesinin arkası (Alay Altı). Burada 7-10 kat inşaat izni verildi.

Atatürk Mahallesi, Tahtalı Cami arkasında imar revizyonu yapıldı.

Keza Adnan Menderes Bulvarı Kurban Tepesi’ne kadar, Atatürk mahallesi 1. Etap imara açıldı. İmar revizyonları bir ay askıda kaldı.

“YENİ PERSONEL ALMADIK”

Belediye’ye yeni personel almadık. Bilakis personel sayımız 395’den 367’ye düştü.

“HERKESE ADALETLİ DAVRANIYORUZ”

Görev yaptığım 4 yıl içerisinde herkese eşit davrandım. Kimseye ayrıcalık tanımadım. İlerde seçim var. Bu kuralı bozar mıyım? Asla…

Kasada biriken paraları harcar mıyım? Asla…

Bir makam aracı var. Kimse özel işi için kullanamaz.

İmarda yol geçecekse, geçecektir. İmar yapmak kolay ama imar yapılan yerde tekrar imar revizyonu yapmak zor.

Yan tutmuyoruz. Taraf değiliz. İnşaat ve tadilatlarda adaletli davranıyoruz.

Ömür Dede mevkiine kadar 5 metre, ondan sonra 15 m. yol çekme uygulaması yapıyoruz.

“HAYVANAT BAHÇESİ KURULMASI BÜYÜKŞEHİR KAPSAMINDA”

Atatürk Orman Çiftliğindeki Hayvanat Bahçesi’nin kaldırılmasından sonra, Hayvanat Bahçesi’nin taşınması gündeme geldi. Buna Büyükşehir Belediyesi karar verecek. İnşallah Çubuk’a kurulur. Çünkü Hayvanat bahçesi kurmak için yeterli ve müsait ormanlık arazimiz mevcut.”

“Kamu Alanlarının İşgali”

Kamu alanlarını işgal edenlere ceza yazılıyor. Yıkım kararları var. Savcılığa bildirildi.

“GÖREV TEVDİ EDİLİRSE VARIM”

Doğmamış çocuğa don biçilmez. Tekrar aday olma konusunda düşüncem olabilirde. Fiili olarak bir şey yok.

Ekim’den sonra aday yoklaması başlayacak. Tevdi edilmiş görevi son güne kadar yapacağım. Kararım Yaz sonu belli olacak.

Seçilmezsem de her açıdan tarafsızlık ve adalet konusunda kendimi huzurlu hissediyorum.

Tekrar görev tevdi edilmese de gönül rahatlığı ile çeker giderim. Son güne kadar tasarruflarımız, harcamalarımız ve çalışmalarımızı tıpkı ilk günkü heyecanla devam ettireceğiz.

ADAYLIĞIMIZ YUKARIDAKİ BÜYÜĞÜMÜZÜN TAKDİRİNE KALMIŞ…

“Belediyenin Borçları…”

2 inşaatımızı  (Pazar Yeri ve Hamam) İller Bankası’ndan aldığımız kredi ile yapıyoruz. Bu yüzden İller Bankası’na 14 milyon lira borçlandık.  Bunun dışında 30 milyon lira yapılandırmamız var. Devlete ve şahıslara borcumuz yok. 4 milyon lira ASKİ’ye borcumuz var. Bu da yapılandırma da. Kasamız 20 milyon lirayı gördü. Önümüzdeki günlerde 20 milyon lira borcumuz olacak. Bunun da karşılığı olacak.  Yapılandırma bozulmuyor. 1 Ocak 2016’dan bugüne (27 aydır) personelin SGK ödemeleri olarak yaklaşık 300 bin lirayı muntazaman ödüyoruz.  Yapılandırmalar için de her ay 265 bin lira ödüyoruz. Aylık ödemelerimiz toplamda 565 bin lira… Yapılandırmalar 144 ay devam edecek (12yıl). Bize hiç dokunmayacak. Ödeme sırası bekleyen ne bir esnaf ve ne de bir devlet kurumu var.

“45 MİLYONLUK YATIRIM YAPILDI”

Belediyemiz toplamda 45 milyonluk aşağıdaki projelere imza atmıştır;

21 milyon 580 bin liraya mal olacak Fen İşleri Müdürlüğü, Belediye ve Hizmet Binası inşaatı devam ediyor. (İnşaatın yeri uygun değil. Çünkü dere yatağına inşaat yapılmaz) 7 milyon 187 bin liraya mal olacak Lojistik Binası bitmek üzere. 3 milyon 266 bin liraya mal olacak Çubuk Havuzlu Hamamı ve Sosyal Tesis inşası devam ediyor. 2018 sonlarında hizmete girecek. 7 milyon 396 bin liraya mal olacak Pazar Yeri ve Kültür Merkezi inşaatı devam ediyor. 2018 ortalarında hizmete girecek. Toplam maliyeti 10 milyon lira olacak Canlı Hayvan Pazarı projesinde sona gelindi. (Toplam yatırım (49.429 milyon lira) (Yukarıdaki projeler tamamlanıp, hizmete girdiğinde inşallah bizde Çankaya Belediyesi gibi ve hatta daha fazla hizmetler alırız…) Belediye ayrıca sosyal, kültürel alanlarda ise;  Mangala Derneği Kuruldu. Çubuk Agat Taşı Derneği kuruldu. Ankara Kalkınma Ajansı’ndan 718 bin liralık proje alındı. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği Korosu kuruldu. “Çubuk Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi” kuruldu. Çubukabad Parkı ve Festival Alanı yapıldı. Ve faaliyete geçti. 3,5 yıl sonra “12. Uluslar arası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali” yapıldı.

Haftalık halk toplantıları yapıyor. Alt yapı yatırımlarını Ankara Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Çubuk Belediye ekipleri zaman zaaman yama yapıyor. Başkan Dr. ACEHAN; basın toplantısının sonunda basın mensuplarından; Çevre temizliği, çöp, yol ve kaldırım gibi kamusal alanların korunması konularında destek istedi.

#

SENDE YORUM YAZ

8+9 = ?