logo

Patatesli Ekmek Meşhur Oluyor

Patatesli Ekmek Meşhur Oluyor

Çubuk’ta geçmişten günümüze köylüler tarafından kullanılan patates katkılı taş fırın ekmeği uzun süre dayanıklılığını koruyor.

Yıllardır köylerde yaşayanların sofralarının baş tacı olma özelliğini taşıyan Yukarı Çavundur ekmeği, ilçede de sofralarda tercih edilmeye başladı.

Çubuk’ta halen Yukarı Çavundur ile birçok köyde devam eden bir gelenek olan patatesli ekmekler, uzun süre taze kalmasının yanında israfın da önüne geçilmesini sağlıyor.

Önceden hazırlanan hamura, peynir suyunun ve haşlanmış patates püresinin eklenmesi sonrası taş fırınlarda pişirilen Yukarı Çavunudur ekmeği, hamurundaki patatesin de etkisiyle bir aydan fazla süreyle saklanabiliyor.

Yukarı Çavundur’da yaşayan Afiye Yüksel, ninelerinden gördükleri bu ekmeği günümüzde de devam ettirdiklerini ve böylece bir tek ekmek parçasını bile israf etmeden, ilk ürettikleri günün özelliğini tamamen koruyacak şekilde ekmeği tükettiklerini söyledi.

Köyde kurulan taş fırınlarda birçok köylü kadının, belirli günlerde bir ay süreyle yiyebilecekleri ekmekleri ürettiklerini ifade eden Yüksel, “Yıllardan beri biz taş fırında yapılan bu ekmekleri yiyoruz. Biri hazırlayıp veriyor, biri de fırına sürüyor. Herkes kendi ekmeğini yapıyor. Bir gün yapıyoruz, bir ay bu ekmeği yiyoruz. Ürettiğimiz günden 30 gün sonrasında bile ilk günkü tazeliğini ekmeklerimiz koruyabiliyor. Hiç bir şekilde de ekmek israfı yaşanmıyor” dedi.

Patateste bulunan nişastanın ekmeğe tazelik kazandırarak, bayatlamasını önlediğini belirten Emine Geniş adlı vatandaş da “Unun içerisine patates koyarız. Patatesi iyice ezeriz. Ondan sonra hamuru patatesle sıcak suyla iyice yoğururuz. Biraz bekleriz, hamurun çokluğuna azlığına göre yaklaşık bir saat kadar bekleriz. Bu sürede mayası gelir, ondan sonra da tekneden alır, bu şekilde yaparız. Ekmek yapımını analarımızdan öğrendik, kızlarımıza öğretiyoruz. Böylece adeta bir gelenek halini alıyor. Ekmekleri odun ateşiyle yaktığımız fırınlarda pişiririz. Evimizin en az bir aylık ihtiyacını karşılayacak şekilde yaparız” diye konuştu.

Yukarı Çavundur ekmeğinin kendine özel lezzeti olduğunu anlatan Geniş, hazır ekmekte bu lezzetin bulunamayacağını kaydetti.

Kolay kolay bayatlamayan ekmeğin çöpe atılma durumu da olmadığını ifade eden Geniş, ancak fabrikalarda yapılan ekmeklerin bir gün yenmezse bayatladığını ve daha sonra çöpe veya hayvanlara atıldığını savundu.

Artık ilçe merkezinden ve Ankara’dan da ekmek almaya gelenler olduğunu kaydeden Geniş, bu ekmeğin yavaş yavaş sektör haline geldiğini sözlerine ekledi.

Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?