logo

Festival Öncesi Birlik Mesajı

Festival Öncesi Birlik Mesajı

Çubuk’ta 12. Uluslar arası Kültür ve Turşu Festivali’nin taslağının sunum toplantısı Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi Salonunda yapıldı.

Sunum Toplantısı’na; İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET, İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, AK Parti İlçe Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ, İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin ÇAM, İL Milli Eğitim Müdürü Murat ASLAN, ilçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldılar.

Festival ile ilgili olarak hazırlanan taslak üzerinden açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, “14-17 Eylül 2017 tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz 12. “Çubuk Kültür ve Festivali’nin bu yıl 12.’sini gerçekleştireceğiz. Bunun için bir festival taslağı hazırladık. Taslak olduğu için değişebilir. Bunu şimdi sizlere arz edeceğim. Sizlerin de değerli görüşlerine başvuracağız. Ve istifade edeceğiz. Geçtiğimiz 2 yılda güvenlik tedbirleri kapsamında festivale ara vermek zorunda kaldık. İlk yıl İçişleri Bakanlığı’nın, ikinci yıl ise Genel Merkezimizin talimatları doğrultusunda festival yapamadık. Festival’de lokomotif Belediye ama Kaymakamlığımız başta olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşları ile tüm sivil toplum örgütlerinin katkı ve desteklerini bekliyoruz. Sonuçta en az 500 binlik bir nüfusu misafir edeceğiz. Bunun için ilçede yaşayan 7’den 77’ye herkesin katkı ve desteğine ihtiyacımız var.

Festival Alanının bulunduğu Çubukabad Parkı’nın yüzölçümü 55 dönüm, zamanla 70 dönümü bulacak. Festival alanının ilçe dışında olması nedeniyle açılıştaki Kortej Yürüyüşü Ziya Ül Hak Caddesi’nden araçlarla başlayacak. Festival boyunca, 17:00 – 24:00 saatleri arasında birbirinden ünlü yerli ve yerli ve ulusal sanatçılar sahneye çıkacak. Türkiye Cumhuriyetlerine yönelik 10 adet çadır kurulacak. Otağ çadırı (Protokol Çadırı)  kurulacak. Bosna Hersek (Magnav)  Slovakya (Sabinov) kardeş ülke çadırları kurulacak. Türkî Cumhuriyetler için stantlar kurulacak. 300’den fazla satış standı kurulacak. 100 adet yeme-içme standı olacak. Buralarda yöresel yemeklere öncelik verilecek. Ayrıca Kültür Sokağı ile STK ve meslek Odalarının yer aldığı 50 stant kurulacak.

Geçtiğimiz festivallerde başlı başına bir sorun olan oto park sorunu bu festivalde inşallah yaşanmayacak.

Festival alanına 20 m. genişliğinde oto parklar yapıyoruz. Dinlenme alanlarında 50 adet kamelya olacak. Çubukabad Parkı, festivalle birlikte hizmete girecek. Festival alanına 10 adet çeşme yapıldı. Misafirlere ayrıca pet sular dağıtılacak. Konuklarımız yaptığımız tuvaletler ile birlikte yakınımızdaki Cami’nin tuvaletinden yaralanacaklar. 3000 kişiye hitap edebilecek bir sahnemiz olacak. Ulaşım da EGO ve özel halk otobüslerinin yanı sıra ilçe içerisinde Belediye otobüslerimizde ücretsiz ulaşım yapacak. Ankara’da 100’den fazla billboard da festival reklamı yapılacak. Önümüzdeki günlerde festivalle ilgili olarak yerel basın ile ulusal basının da yer alacağı bir toplantı düzenlenecek. Burada turşu yapımı canlandırılacak. İlçenin belirli sokak ve caddelerine Festival alanını gösteren yönlendirme levhaları konulacak. Atatürk Parkı’nda “Tanıtım Standı” kurulacak. Festival boyunca festival alanına ücretsiz Wİ-Fi hizmeti verilecek. Festival boyunca ilçede yaşayan herkesi göreve davet ediyorum.”

İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET, “Bir taraftan Üniversite şehri, Onbinlerce üniversite öğrencisi, tarımıyla, hayvancılığıyla, meyveciliğiyle, seracılığıyla, kültürüyle, tarihiyle, turistik güzellikleriyle ünlü yeşil bir Çubuk, diğer taraftan da Kültür ve Turşu Festivali ile ünlü Çubuk İlçesi… Çubuk’ta çok fazla örneği olmayan tarım ve seracılık yapılmakta. Yeşil Çubuk’ta üniversitesiyle, tarımıyla, doğal güzellikleriyle bizi ifade eden unsurlar var. Festivalde ilçeye sıcak para girişi oluyor, getirisiyle ekonomik döngü meydana getiriyor. Bu bir eğlence değil.. Biz bunun için festivali eğlence gibi görmüyoruz. Festivaldeki amaç eğlence değil, amacımız vatandaşımızın emeğini ekonomiye kazandırmaktır. Biz bu projede görev alan herkesin yanındayız. İyi düşünülmüş güzel bir proje… Festivale katkı ve destek verecek herkesin yanında ve arkasındayız. İlçemizi tanıtmak için 7’den 77’ye hep birlikte çalışacağız. Kaymakamlık olarak özellikle konaklama, trafik gibi öneli hizmetlerde belediye’nin çalışmalarını destekleyeceğiz. Festivalle esnafın kasasına sıcak para giriyor. İlçemizin dünyaca ünlü turşusu satılıyor. İlçemizin tarihi, turistik ve kültürel değerleri tanıtılıyor. Bu bizim için büyük bir fırsat bunu fırsata dönüştürüp ilçemizi iyi tanıtmalıyız… Bu “vur çatlasın, çal oynasın” olayı değil… Çiftçilerimizin ürünlerinin pazarlayıp sergiledikleri bir etkinlik olacak. Festivalden yüzümüzün akıyla çıkmalıyız…”

Türk Kızılayı Çubuk Şube Başkanı Selahattin KOÇ, “hep birlikte başarılı olmalıyız.”

Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan GÜLLE, “Festival de etimizin, vişnemizin, balımızın, ön plana çıkması gerekir.”

Çubuk Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Recep TAŞ, “Bu sene bir konsept (kavram) değişikliği var. Bu da soru işaretlerini beraberinde getiriyor. İnşallah beklentilerimiz hayırlı olur. STK’lar olarak bizden ne bekleniyorsa biz daha fazlasını yapmaya hazırız. Bu festivalde ilçenin marka değerini yükseltmek birinci amacımız olmalı.. Bizden neler bekleniyor? Neler yapmalıyız? Bunları bilirsek daha güzel destek ve katkıda bulunuruz.”

Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, “Festival Yürütme Kurulu çalışmalarını sürdürüyor. Şimdilik belli olan sadece festival alanıdır.”

ÇUDEF Yönetim Kurulu üyesi Fatma YILMAZ, “Üniversite Şehri ilçemizde Yıldırım Beyazıt Üniversitesi bu çalışmalara destek verecek mi?”

Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, “Tabii ki yer alacaklar.”

ÇUDEF Yönetim Kurulu üyesi Mustafa Özdemir, “Turşu kalitesinin düşürüldüğü konusunda endişeler var.”

Çubuk Muhtarlar derneği Başkanı Burhan ŞAN, “Dernek olarak üzerimize düşenden daha fazlasını yapmaya tüm gücümüzle gayret edeceğiz.”

Avcılar Derneği eski Başkanı Mesut …“Festival’in ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.”

…., “Festival de ilçeye katkısı olan her şeyi sergilemeliyiz.”

…., “Festival adına emeği geçenlere teşekkür ederim.”

…., “Temizlik işçisinden Belediye başkanına kadar herkes sorumluluğu paylaşmalı.”

ÇUDEF genel sekreteri Başkanı Sami ÖZKAN, “Turşunun yanında ilçenin yöresel ürünleri de tanıtılmalı. Ayrıca ilçenin turistik yerlerine turlar düzenlenmeli. İlçeye katkısı olan herkese teşekkür ederim.”

Çubuk Otobüsçüler Kooperatifi Başkanı Kemal KÜÇÜK, “Otobüslerimizle konuklarımızın hizmetinde olacağız. Festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim.”

Elif Gazetesi ve Elif Sürücü Kursu sahibi Ahmet YALÇIN, “Festivalin ilçemizin tanıtımında katkısı olacağına inancım tamdır”

İlçe Müftülüğü temsilcisi Dursun TEKİN, “İlçe Müftümüz görevli olduğu için gelemedi, selamlarını iletti. Festivalin ilçemiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını dilerim” dedi.

Çubuk Platformu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şuayip YAMAN, “Daha önceleri düzenlenen Festivaller adeta ‘Beypazarı Festivali’ne dönüşmüştü. Beypazarı düzenlediği festivallerde ilçemizden sadece Çubuk Belediyesi’ne stant verirken, Çubuk Belediyesi en az 25-30 stant vermeye başladı.

Oysa ilçemiz unlu mamuller konusunda Beypazarı’ndan daha ileride.. Unlu mamullerimiz (baklava, gözleme, bazlama) daha kaliteli ve daha ünlü. Tabii ki eşin ehli olanlar yaparsa…

Adem Tuğluca’nın Başkanlığı döneminde yöresel unlu mamuller ve yemekler ile ilgili “Festivale Hazırlık Kursları” düzenlenir ve sertifikalar verilirdi. Festivallerde onlara stant açma yetkisi verilirdi. Ama sonradan parayı veren herkese stant verildi. Festival panayıra dönüştü. Turşular fabrikasyona dönüşünce kalitesi düştü. Bu nedenle konuklar maalesef merdiven altı yapımı turşu aramaya ve almaya başladı.

İlçemizde 1402 yılında yaşanmış “Ankara Savaşı”, Derneğimiz eski başkanlarından Ahmet YALÇIN döneminde açılan standımızda şema ve krokilerle canlandırılmış ve konukların büyük beğenisini kazanmıştı. Bu savaşın yeni tekniklerle tekrar sunumu ve canlandırması yapılabilir..

Kavurma stantlarından değişik kokular (yağ) geliyor. Bunların çoğunun ne yağı kullandığı belli bile değil. Bu yüzden 50 m. öteden değişik kavurma kokularını hissedebiliyorsunuz. Bu kokular tiksindirici kokular. Özellikle bu stantların denetlenmesi gerekir. Keza gözleme stantları da öyle…

Festival’den ziyade panayıra dönüşüyor. Vatandaşlar evinde ne varsa getirip festival’de sergileyip satıyor. Bunlara da bir sınırlama ve denetim getirilmeli..

Festivallerde, “Çekirdek Çitleme Kültürü” hâkim. Festival alanı geç saatlerde neredeyse ‘samanlığa’ dönüşüyor. Vatandaş yediğini, içtiğini kabuklarını yere atıyor. Buna bir çözüm bulunmalı.

Festival’in adı Kültür ve Turşu festivali”. Ama Kültürün sadece adı var. Kültüre de önem verilmeli…”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ASLAN, “Festival taslağı açıklanırken ‘Edebiyat Sokağı’ndan bahsedildi. Bunu Kültür Sokağı olarak değiştirilmesini öneriyorum.  Kültür Sokağı’nda da ‘Edebiyat Sokağı’ olabilir. Festival öncesinde festival adına “Satranç Turnuvası” düzenlenebilir. Bu kapsamda spor turnuvaları başlatılarak finalleri Festival de yapılabilir. Otağ Çadırı’nda yazar ve sanatçılarla sohbetler yapılabilir. Müziklerimizi kaliteli hale getirebiliriz. İnternet üzerinden, Festivale katılacak olan ülkelerin müzikleri tanıtılabilir.

Festival içersinde önemli bir konuda bir konferans düzenlenebilir.

İlçenin bir ferdi olan Türk Tasavvuf Korosu şefi Arif DEMİR ve korosunun bir konser vermesi sağlanabilir.Şiir günü yapılabilir.”

Hak İş Sendikası temsilcisi Recep DELEN, “Üyelerimiz için davetiye verilirse festivale destek için üyelerimizi çağırabiliriz.

Eğitim Bir-sen Sendikası Temsilcisi…, “Bizde üyelerimiz haberdar ederek katkı ve desteklerini sağlayabiliriz.”

Çubuk Terör Mağdurları Derneği Başkanı Zeki AVAN, “Tam kadro ile katılacağız. Çünkü festivallerde en fazla ziyaret edilen standız”

Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü… , “ İlçe Gençlik Hizmetleri olarak şimdiye kadar yaptığımız faaliyetleri sergileyeceğiz.

Festivalde turşunun nasıl yapıldığının ve Ağat Taşı’nın nasıl işlendiğinin konuklara anlatılması gerekir.”

Çubuk Avcılar Derneği Başkanı ve Muhsin Yazıcıoğlu Mahallesi Muhtarı Ayhan ŞAHAN, “Bizde avcı dostlarımızı davet ederek destek ve katkılarını sağlayabiliriz. Allah ilçemizi ve ülkemizi birlik, beraberlik ve kardeşlikten ayırmasın…”

Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Hatice BAĞ, “Hayırlı olsun. Allah utandırmasın. İnşallah başarılı oluruz…”

İlçe Emniyet Müdürü Hüseyin ÇAM, “Öncelikle Festivalin ilçenin ekonomine büyük bir katkısının olmasını dilerim.

Emniyet Müdürlüğü olarak, İlçe Zabıta Müdürlüğü ekipleri ile koordineli olarak var gücümüzle çalışıp, ilçemizin asayiş ve güvenliğini sağlayarak, vatandaşlarımızın ve konuklarımızın festivali refah ve huzur içinde geçirmeleri için elimizden gelenden fazlasını yapmaya gayret edeceğiz.”

Nüfus Müdürlüğü Temsilcisi Ali…, “Festivalde Ankara’ya özgü müziklere yer verilmeli..

Barbaros Mahallesi Muhtarı Bekir YAMAN, “Festivalde özellikle “kavurma” yapanlar titizlikle denetlenmeli ve belirli standartlar getirilmeli..”

Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, “Yaptığım konuşma bir taslaktı. Alternatif bir çadır alanı yapacağız. STK ve dernek temsilcilerinin; üyelerini festivale katkı ve destek için davet edeceklerini bildirmeleri beni son derece memnun etti. Ve sevindirdi. Bu vesile ile katılımınızdan dolayı hepinize teşekkürü bir borç bilirim” dedi.

Toplantı sonrası araçlarla Festival alanının düzenlendiği Çubukabad Parkı’na gidildi. Burada Müdür tarafından çalışmalar hakkında bir brifing verildi.

Haber: Şuayip YAMAN

#

SENDE YORUM YAZ

6+8 = ?
#

Festival Öncesi Birlik Mesajı” için 1 yorum

  1. Çubuklu : diyor ki:

    Festivale senin de bir fikrin katkın olsun Çubuk, birileri yaparken sen eleştirme, yapılanı da beğenmezlik yapma, herkes elini taşın altına koysun. Gelin bu festivale sahip çıkalım hep beraber ilçemizin adına ve şanına layık bir festival yapalım.

    0