logo

Çubuk Turşusu Yeni Sezona Başladı

Çubuk Turşusu Yeni Sezona Başladı

Çubuk’ta halk arasında ‘yeşil altın’ olarak tabir edilen turşuluk salatalığın hasadına başlanılırken, evlerde turşu kurulumuna da başlanıldı.
Türkiye’nin turşu üretiminde söz sahibi olan Çubuk’ta çiftçilerin bir kısmı geçimini salatalık üretiminden sağlıyor. Çengelköy bademi denilen salatalıkların 1950 yılından bu tarafa yetiştirildiği Çubuk’ta mevsim şartları el verdiği yıllarda 30 bin tonun üzerinde salatalık hasadı yapılıyor.

Suriye’den gelen mülteciler tarla ve evlerde çalışıyor. Günlük ortalama 2 ton salatalık toplanıp, hasat yaklaşık 2 ay sürüyor.
Çubuk ve bölgesinde yetişmeyen salatalıktan kaliteli turşu olmadığını vurgulayan Çubuk Turşucular ve Yaş Sebze, Meyve Üretim Kooperatifi Başkan Yardımcısı Fatih Kayahan, geçtiğimiz yıllara oranla bu yıl yaklaşık yüzde 30’a yakın kapasitenin artacağını söyledi.

Talebi karşılamada zorlandıklarını anlatan Kayahan, “Çubuk ve bölgesinde yetişmeyen salatalıktan hem lezzet bakımından hem de kalite bakımından Çubuk turşusu olmaz. Çubuk turşusunun pazarlama sorunun olmaması, çok hızlı bir şekilde satılabilmesi ve nakde kolay çevrilebilmesi nedeniyle halk arasına ‘yeşil altın’ olarak tabir edilir. Gerçekten de yeşil altın dendiği kadar var. Şu an da tek sıkıntımız işletmelerimizin küçük olması ve biraz daha büyümesi gerekli” diye konuştu.

Turşuculuğun deden babadan gelen bir meslek olduğunu ifade eden Kayahan, kendini bildi bileli turşu kurduğunu kaydetti.
Çubuk turşusunun püf noktalarını aktaran Kayahan, “Özellikle kuyu suyunu içerisine tuzu ve sirkesini koyuyoruz. Daha sonra sarımsak, defne yaprağı, dereotu, karabiber ve kırmızıbiber koyarız. Kurduğumuz kapın ağzını iyice kapattıktan sonra yaklaşık 45 günde turşumuz yemelik olur. Bizim turşuların iki yıl bekleme süresi olsa da 6-7 ay içerisinde elimizde satacak turşu kalmaz. Üretimi ne kadar da yükseltsek talep çok olduğundan bir sonraki yıla elimizde turşu kalmıyor” şeklinde konuştu.
Turşuluk salatalığın fiyatının verimliliğe göre değiştiğini hatırlatan Kayahan, “Fiyatlar tam rayına oturmasa da şuan 0 ile 1 numaralı salatalığın fiyatı 1,75 ile 2,00 TL, 2 numaralı salatalığın fiyatı 1,30 ila 1,50 TL ve 3 numaralı salatalığın fiyatı ise 0,60 ila 0,80 kuruşa alıcı buluyor. Bu yıl salatalık ekimi çok ve üretimde çok olursa tahminlerimize göre, 50 ila 60 bin ton sadece salatalık turşusu üretimi bekliyoruz” ifadesini kullandı.
Turşunun imalatı süreci hakkında da bilgi veren Kayahan, sezon boyunca 3 ay boyunca gece gündüz çalıştıklarını dile getirerek, “Bize tarladan gelen salatalıkları boylarına ve genişliklerine göre burada 0 numara, 1 numara, 2 numara ve 3 numara olarak sınıflandırıyoruz. En arkada da turşu olmayan malzemeleri ayırıyoruz ve onları pazarcı esnafına satıyoruz. Numaralanan salatalıkları kasalara koyduktan sonra imalat kısmına geçiriyoruz. Yıkanıp iğnelendikten sonra büyük fıçılarda turşuları kuruyoruz. Olgunlaşan turşuları Türkiye geneli satışa sunuyoruz” dedi.

#

SENDE YORUM YAZ

6+10 = ?